INTERNATIONALE VECHTRACE               

INTERNATIONALE VECHTRACE  VINDT VOORLOPIG NIET MEER PLAATS

 

De Internationale Vechtrace is een tijdrace over 5 kilometer voor skiff, (mix-)dubbeltwee, gestuurde dubbelvier, gestuurde boordvier en gestuurde C-vier. Internationaal vanwege het deelnemersveld en het parcours: de start is in Duitsland, de finish in Nederland. De wedstrijd wordt geheel gevaren over het prachtige roeiwater van de rivier de Vecht en is befaamd om de gemoedelijke sfeer, de goede catering en het sfeervolle onderkomen bij Roeivereniging Salland. Bootsclub Nordhorn is mede-organisator van deze wedstrijd.

 

Het uitdenken van een goede wedstrijdstrategie bij de laatste Vechtrace, 6 oktober 2012, begon al vroeg bij het oproeien voor de eerste heat. Het regende behoorlijk, maar wel met een verwachting op droog weer.
Als je als eerste oproeit moet je het langste wachten tot de start kan plaatsvinden. Dat is bij regen niet goed voor spieren en gemoed. Dan is het recept vlak voor de sluitingstijd voor het oproeien te vertrekken, en dat gebeurde dan ook. De beloning was er: de start kon toch vrijwel op tijd plaatsvinden, en op dat moment werd het ook droog. Behalve hard te roeien is het bij de Vechtrace noodzakelijk de eigenwijze kronkels van de rivier te volgen, om niet in een zacht rietbed te belanden. Dit jaar kende de Vechtrace daarbij nog een dubbele malus/bonus in de vorm van extra sportieve uitdagingen. Ten eerste stroomde de rivier harder dan anders en ten tweede kwamen diep uit Duitsland de nodige rietplaggen voorbij. Sportieve uitdagingen, want iedereen had er last van, of kon juist profiteren van de buitenbochten waar het 't hardst stroomt tijdens de race loopt de stroom mee. Maar er dient wel om die rietplaggen heen geroeid te worden voor een redelijke eindtijd.
De race werd naar de dag vorderde steeds feestelijker, passend bij het 25-jarig jubileum van de Roeivereniging Salland uit Gramsbergen, die deze race samen met de Duitse Bootsclub Nordhorn organiseert. Tijdens de middag-heat scheen de zon uitbundig en was de rivier op zijn mooist.
Anders dan vorige jaren was het wedstrijdparcours nu volledig op de rivier, waarbij halverwege de grens Duitsland/Nederland gepasseerd wordt. Het riviertraject lokte veel roeiers naar deze oostelijke grensstreek. Onder hen de gehandicapte roeisters Nanette van Asselt-van Ewijk en Esther van de Loos. Zij roeien op paralympisch niveau, en laten zien dat er een goede combinatie mogelijk is in een vier met valide roeiers.
U kunt nog een beetje mee- en nagenieten en als u meegeroeid heeft uzelf wellicht terugzien: kijk op YouTube naar de film. Toegevoegd 27 oktober: laatste deel van blok 2.