INTERNATIONALE VECHTRACE               

INTERNATIONALE VECHTRACE  VINDT VOORLOPIG NIET MEER PLAATS

 

De Internationale Vechtrace is een tijdrace over 5 kilometer voor skiff, (mix-)dubbeltwee, gestuurde dubbelvier, gestuurde boordvier en gestuurde C-vier. Internationaal vanwege het deelnemersveld en het parcours: de start is in Duitsland, de finish in Nederland. De wedstrijd wordt geheel gevaren over het prachtige roeiwater van de rivier de Vecht en is befaamd om de gemoedelijke sfeer, de goede catering en het sfeervolle onderkomen bij Roeivereniging Salland. Bootsclub Nordhorn is mede-organisator van deze wedstrijd.

 

De ons wel zeer gunstig gezinde weergoden bij de 22ste Internationale Vechtrace dwongen de roeiers tot een inspanning over de volle 5 kilometer van deze race. De vrijwel afwezige stroom gaf hun niets cadeau op het stroomafwaarts gelegen parcours. Sjoerd Brouwer van ARC was vorig jaar de allersnelste, nu winnaar skiff veteranen D, maar roeide 1 km/uur langzamer. Dat lijkt minder dan het stroomsnelheidsverschil met vorig jaar op deze onvoorspelbare regenrivier. Hij roeide dus harder!

90 Boten wisten al dan niet met een voor hun gelukkige eindtijd de finishvlag te halen. Teleurstelling en triomf liggen ook bij de roeisport dicht bij elkaar. 

Beste overall tijd van deze Vechtrace heeft het duo Marloes Oldenburg en Rogier Blink (Mix 2x, Gyas) met een tijd van 18.53 gevaren. Rogier Blink is al jaren Bondsroeier en heeft recent nog een bronzen medaille in de twee zonder op het WK in Zuid-Korea gewonnen. Jozef Klaassen (HSA 1x, Nereus) was de snelste skiffeur bij de mannen. Marjolein Rekers (DVC 1x, Hertog), dochter van de grondlegger van de Vechtrace Cas Rekers, was de snelste vrouw. Ook mooi is dat zowel de jongste deelneemster (13 jaar, Femke Paulis, M16 1x, Salland) als de oudste deelnemer (68 jaar, oud olympiër Jan van Laarhoven, HVG 1x, Tubantia) beiden zo'n fraaie Vechtracemedaille behaalden.

We overschrijden de grens met Duitsland tijdens de race, daarnaast is ook het deelnemersveld internationaal. Zo hebben onze vaste gasten uit Engeland, de Bradford Grammar School, weer enthousiast meegevaren, evenals diverse gasten uit Duitsland.

Met de Vechtrace beogen we een interessante race te bieden over een indrukwekkend traject, met een goede organisatie in een gastvrije omgeving. We denken dat het weer gelukt is gezien de prestaties, de gezellige drukte ook nog op het eind van de middag, de fanfare, de taarten, de sfeer, de medailles, de film direct na het roeien, en dat alles omlijst door overigens wel traditioneel prachtig weer.