INTERNATIONALE VECHTRACE               

INTERNATIONALE VECHTRACE  VINDT VOORLOPIG NIET MEER PLAATS

 

De Internationale Vechtrace is een tijdrace over 5 kilometer voor skiff, (mix-)dubbeltwee, gestuurde dubbelvier, gestuurde boordvier en gestuurde C-vier. Internationaal vanwege het deelnemersveld en het parcours: de start is in Duitsland, de finish in Nederland. De wedstrijd wordt geheel gevaren over het prachtige roeiwater van de rivier de Vecht en is befaamd om de gemoedelijke sfeer, de goede catering en het sfeervolle onderkomen bij Roeivereniging Salland. Bootsclub Nordhorn is mede-organisator van deze wedstrijd.

 

25ste editie van de Vechtrace

Op 1 oktober vond de 25ste editie plaats van de Vechtrace, en het werd een heel bijzondere editie. Ons voormalig jeugdlid en tegenwoordig erelid van de vereniging Ilse Paulis maakte met haar Olympische medaille om haar nek een geweldige indruk. We zijn daar in Gramsbergen allemaal erg trots op. 

Het begon al ’s morgens in het gemeentehuis in Hardenberg, waar Ilse en ook Niels van Steenis en Nico Rienks namens de gouden Holland Acht van de Olympische Spelen in Atlanta (1996) door de burgemeester werden welkom geheten. Na een gezellig ontbijt werd er door roeiers een tegel onthuld op de Walk of Fame, gelegen langs de boorden van de Vecht in deze Vechtstad. Na deze plechtigheid werd er koers gezet naar Gramsbergen waar de gasten samen met de burgemeester van de Duitse buurgemeente Emlichheim, het ochtendblok vanaf de Vechtzomp konden gadeslaan samen met een aantal genodigden waaronder ook het KNRB bestuurslid IJsbrand Haagsma.

Het weer was, zoals ons dat al vele jaren gegund is, ook dit jaar weer heerlijk en de opgeroeide roeiers konden

rustig in een zonnetje wachten tot de start. Het bochtige traject zorgt altijd voor vele stuurlui op de wal, maar de roeiers hebben allen zonder kleerscheuren de finish gehaald. Voorwaar geen sinecure. Prachtig om te zien, vieren, tweeën en skiffs op dit mooie traject. In totaal hebben dit jaar 76 boten deelgenomen. 

Voor de toeschouwers altijd een heerlijk geluid, de krachtige slagen te horen op deze rustige rivier. Er is de laatste jaren bijna een zekerheid in de snelste tijd van Frans van der Steen en Jan-Bas van Noord, nu wel iets langzamer, maar met 19.03.9 toch de snelste boot van de dag. Zoals gebruikelijk waren de leerlingen van de Bradford Grammer School weer aanwezig. Zij werden voortreffelijk begeleid door Elly Tijsma. Zij hebben 14 x in verschillende samenstellingen deelgenomen aan de race. Op donderdag zijn zij uitgebreid ontvangen door een delegatie van Vechtracecommissie en bestuur.

De prijsuitreiking was dit jaar een beetje later, want als vereniging moesten we natuurlijk eerst onze eigen Olympisch Kampioen huldigen en voorzien van een wel heel bijzonder cadeau, namelijk drie rollen behang waarop haar roei carrière is afgedrukt. Maar het mooiste cadeau kregen we als vereniging wel van Ilse, namelijk een ingelijst roeipakje, waarmee ze de prachtige medaille heeft bijeen geroeid.

De dag werd afgesloten met een gezellige Italiaanse maaltijd georganiseerd door Liesbeth Hilvering.

De organisatie liep gesmeerd, gezien de inzet van de vele vrijwilligers van Salland en van BCN, de leden van de kantinecommissie, de leden van Vechtracecommissie, de kamprechters en de reddingsbrigade IJsselland. De zelfgebakken taarten waren wederom een enorm succes.

De prachtige, speciaal voor de 25ste editie ontworpen, sjaals zijn een blijvende herinnering aan deze zeer geslaagde Vechtrace.

Gezien het traditioneel prachtige weer, het schitterende internationale parcours en de wetenschap dat deze vereniging zelf Olympisch kampioenen voorbrengt moet andere roeiers toch inspireren om ook eens mee te roeien. Eén toezegging is er al voor 2017, Nico Rienks roeit mee, en wie gaat eindelijk eens het tweetal van Aengwirden als snelste verslaan op 30 september 2017?

Overige punten

Henk Leemhuis heeft zich, door drukte in zijn praktijk, genoodzaakt gezien om de voorzittershamer neer te leggen. Er werd snel een nieuwe voorzitter gevonden in Annemiek van Voorst.

Het aantal deelnemende teams was ook dit jaar weer wat geslonken: 76. Dit is een punt van zorg. De commissie zal in hier in het komend jaar speciale aandacht aan besteden:

+ actieve werving in Duitsland (in samenwerking met BCN)

+ jeugd erbij betrekken (in overleg met Karin Zimmerman)

In 2017 wordt de Grensmeander in de Vecht aangelegd. Dit heeft consequenties voor het traject van de Vechtrace. Hierover vindt regelmatig overleg plaats met het Waterschap Vechtstromen en met de Grafschaft Bentheim. 

 

Samenstelling commissie

Voorzitter: Henk Leemhuis (tot medio oktober), opgevolgd door Annemiek van Voorst

Wedstrijdleiding: Folke Meijer

Secretaris: Wieger Dam

Penningmeester: Piet Toering

Tijdwaarneming: Bart Breunesse

Leden: Jan Vunderink

Henk Kremer