INTERNATIONALE VECHTRACE               

INTERNATIONALE VECHTRACE  VINDT VOORLOPIG NIET MEER PLAATS

 

De Internationale Vechtrace is een tijdrace over 5 kilometer voor skiff, (mix-)dubbeltwee, gestuurde dubbelvier, gestuurde boordvier en gestuurde C-vier. Internationaal vanwege het deelnemersveld en het parcours: de start is in Duitsland, de finish in Nederland. De wedstrijd wordt geheel gevaren over het prachtige roeiwater van de rivier de Vecht en is befaamd om de gemoedelijke sfeer, de goede catering en het sfeervolle onderkomen bij Roeivereniging Salland. Bootsclub Nordhorn is mede-organisator van deze wedstrijd.

 

Door Marjolein Rekers, de dochter van een van de grondleggers van de Vechtrace, is de originele Vechtrace medaille ontworpen. Aan de voorkant staat een afbeelding van  tweevoudig wereld kampioen Frans Göbel, de keizer van de Amstel.  Deze medaille is in een gelimiteerd oplage uitgebracht.  Op dit moment is er nog  een beperkt aantal beschikbaar.  
In 2017 heeft de Vechtrace Commissie besloten om deze unieke medaille alleen nog  uit te reiken aan

mensen, die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden tijdens de organisatie van de Vechtrace en aan roeiers en roeisters die een lange staat van dienst hebben bij de Internationale Vechtrace.

In 2017 zijn dit:

Koos Bauman: hoofd kamprechter. Vrijwel vanaf het begin was hij er bij en nu nog steeds.

Jaap Dorsman  van de Zwolsche  Roei- en Zeil Vereniging. Hij heeft vanaf de tweede Vechtracer in 1993 tot heden 18 maal deelgenomen aan de Vechtrace.

Esther Bernadette Dijk van de Zwolsche Roei- en  Zeil  Vereniging. Zij heeft van 2001 tot heden 11 keer deelgenomen.

Bradford Grammar School - Simon Darnborough heeft vanaf de eerste Vechtrace in 1992 tot 2016 10 keer deelgenomen.  Samen met David Leake heeft hij er vanaf 1996 er voor een jaarlijkse deelname van leerlingen van de Bradford Grammar School aan de Vechtrace. In totaal hebben 92 leerlingen (10 meisjes en 82 jongens) aan de Vechtrace deelgenomen. 

Bootsclub Nordhorn: Tot 2001 liep het traject van de Vechtrace van Ane (Gramsbergen) naar het centrum van Hardenberg. In 2001 werd het traject  verlegd naar Laar – Gramsbergen en werd de grens overschreden. Sindsdien is de Internationale Vechtrace een gezamenlijk initiatief van Roeivereniging Salland en Bootsclub Nordhorn. Claus Lipkowski heeft in al die jaren een belangrijke bijdrage geleverd om deze samenwerking een succes te maken.

Elly Tysma : jarenlang gastvrouw van Salland voor alle deelnemers en nu nog steeds gastvrouw voor de Bradford Grammar School. En zij is alom bekend om de Taart van Elly die aan het einde van de Vechtrace wordt uitgereikt.

Jan Vunderink: Al jaren mede organisator van de Vechtrace. Altijd op de achtergrond aanwezig voor de opbouw en afbouw bij Salland en op de Vecht, maar ook voor de lokale contacten, de havenmeester de sponsoren en ga zo maar door. Zonder Jan, geen Vechtrace.

Folke Meijer: Jarenlang lid van de Vechtracecommissie in de rol van Wedstrijdleider met daarnaast diverse andere taken

Wieger Dam: Jarenlang lid van de Vechtracecommissie in de rol van Secretaris met daarnaast diverse andere taken, waaronder beheer van de website.

 

In april 2018 is een document Procedure en Criteria Vrienden van de Vechtrace opgesteld. Dat is hier in te zien.