Roerdomp en Meerkoet

Samen met een C4 en een skiff van Cas Rekers waren de houten skiffs ‘Meerkoet’ en ‘Roerdomp’ de eerste boten van wat even later de Roeivereniging Salland zou worden. Dat was in 1985. De broeders Roerdomp en Meerkoet waren een geschenk van de Hunze, de vroegere roeiclub van een ander lid van het eerste uur, Jan van Nes. Die knapte ze op en verfde ze in de blauwe kleur die ze hun verdere vaarleven behouden hebben.

Vele latere leden hebben hun eerste skiffslagen in een van deze beide boten gemaakt. Het zijn gladde zware houten skiffs, ze liggen redelijk stabiel in het water en zijn met een beetje techniek en kracht goed vooruit te branden. Eigenlijk heel geschikte boten, zeker voor een beginner. Ze zijn daarom ook veel gebruikt, en dat was na 20 jaar merkbaar.

Er kwam beweging in verschillende essentiële bevestigingen, en uiteindelijk waren er rotte plekken in de romp. Dat betekende in 2006 dat er een keus gemaakt moest worden: restaureren of wegdoen.

Er is een prachtig compromis uitgekomen: we maken van de twee kreupele boten één gezond exemplaar. Aan mij de eer dat te doen, en de Roerdomp kreeg als nog beste van de twee het genoegen te mogen overleven. Maar ik stoorde mij wel aan het verkeerde kontje van de Roerdomp. Die was kennelijk na een aanvaring scheef naar achter afgezaagd.

             

 Daarom amputeerde ik de kont van de Meerkoet en plakte die op de Roerdomp. Verder bleek het uitzagen van een zwakke plek op de huid tot het gezonde hout uiteindelijk tot een gat van zo’n 12 x 10 cm te leiden. 

                        

Geen probleem, dat was weer reparabel met een overgebleven stuk huid van een skiff die ik eerder zelf bouwde. Nog een aantal reparaties, een nieuw taft erop en hij is weer stijf en stoer.

In 2011 stond bij een volgende sanering van boten in de inmiddels weer volle loods de Roerdomp weer even op de af te voeren lijst. Hij kwam daar gelukkig weer vanaf, en wordt zowaar nu en dan ook gebruikt. En dat verdient-ie. 

Dirk Branbergen, november 2011

Weer in Gramsbergen - Nu

Bewolkt

2°C

Bewolkt
Vochtigheidsgraad: 95%
Wind: N 0.00 km/uur

Inloggen

Contact en route

Postadres en botenhuis:
Kanaaldijk West 2A
7783 DB Gramsbergen
Tel: 0524-561115

info@salland-roeien.nl

Routebeschrijving

Agenda

05 jan 2018;
08:00PM -
Nieuwjaarsreceptie
16 jan 2018;
08:00PM -
Kantine Bestuursvergadering
19 jan 2018;
08:00PM -
Kantine ProGram
11 feb 2018;
12:00AM
Twentsche Winterwedstrijden
21 feb 2018;
08:00PM -
Kantine Bestuursvergadering
Ga naar boven