Het Spaarne en de Toer de Tulp

Wat weet Het Spaarne van onze Toer de Tulp?

Soms is het goed om eens even terug te kijken….het gezegde  “wie wat bewaard, heeft wat” komt soms uit. Ik schrijf dit om de leden van na 2003 een kijkje te geven in de geschiedenis. Het documenteren bewijst zich weer eens.

Bij het begin van de bollentocht bij Het Spaarne meldde ik mij bij Dolf Hartemink, de organisator van deze bollentocht. Hij vertelde me dat hij hun oude boten

aan het inventariseren was en totaal geen gegevens van “de Spaarne 1” had. Toevallig had ik in onze documentatie “iets” gevonden, ik kon hem de complete geschiedenis van deze 8 geven. Ik wist dat “onze 8” bij Het Spaarne vandaan kwam. Dat bleek dus de Spaarne 1 te zijn!

Een artikel met foto van de doop van de boot op 31 mei 1942 uit het clubblad van Het Spaarne vind je hier.

Een korte geschiedenis: Het Spaarne heeft de boot laten bouwen door Bootbouwer A.J. Hes te Overschie in 1942. In de jaren na de oorlog heeft de boot vele overwinningen geboekt. Je kunt de vele krassen die na een overwinning bij het boord ter hoogte van de stuur warden aangebracht nog zien. In die tijd was Carel Wilbrenninck roeier en later bootsman betrokken bij deze boot. Later is deze boot verkocht aan roeivereniging ZZV in Zaandam. In 1999 hebben we die boot naar Salland gehaald en is er ruim drie jaar(!) door velen van onze vereniging en m.n. door Ronald Tulp in de hal van Piet Toering aan de boot gewerkt.  Tijdens die renovatie had Ronald veel contact met Carel die inmiddels op hogere leeftijd als vrijwilliger bij de Centrale Inkoop Commissie Amsterdam werkte. Hij zorgde dat Ronald de onderdelen voor de boot toegestuurd kreeg zonder te weten dat Ronald met “zijn” Spaarne 1 aan het renoveren was. Toevallig kwam ik achter die connectie en nadat ik Carel dit had verteld kreeg Ronald zeer snel zijn gevraagde onderdelen.

Bij de doop van de Toer de Tulp was een zeer enthousiaste Carel Wilbrenninck ook aanwezig die nog wel wat mooie anekdotes kon vertellen. Volgens Dolf moet Carel nog in leven zijn (inmiddels ca 90 jaar?)

Een deel van de documentatie, het verslag met Carel Wilbrenninck,  is hieronder terug te lezen:

De rest kun je lezen in het boek 2003 dat Tineke heeft gemaakt. Overigens is het een aanrader om die boeken eens door te lezen over alle jaren van Salland en te zien hoe de roeivereniging Salland het al die jaren heeft gedaan. Ze liggen rechts van de PC in de hoek van de kantine.

Nagekomen bericht na publicatie: vandaag heb ik  Carel Wilbrenninck, nu 89 jaar, gesproken. Hij komt nog af en toe bij Het Spaarne. Hij doet iedereen die in 2003 bij de doop van de Toer de Tulp was de hartelijke groeten!

Weer in Gramsbergen - Nu

Bewolkt

2°C

Bewolkt
Vochtigheidsgraad: 95%
Wind: N 0.00 km/uur

Inloggen

Contact en route

Postadres en botenhuis:
Kanaaldijk West 2A
7783 DB Gramsbergen
Tel: 0524-561115

info@salland-roeien.nl

Routebeschrijving

Agenda

05 jan 2018;
08:00PM -
Nieuwjaarsreceptie
16 jan 2018;
08:00PM -
Kantine Bestuursvergadering
19 jan 2018;
08:00PM -
Kantine ProGram
11 feb 2018;
12:00AM
Twentsche Winterwedstrijden
21 feb 2018;
08:00PM -
Kantine Bestuursvergadering
Ga naar boven