>

Roeicursus 22-24 augustus geslaagd!

Maandag 22 augustus tot en met woensdag 24 augustus vond bij Roeivereniging Salland een driedaagse roeicursus plaats.

Ik roeide sinds een jaar in Emmen bij DRV34, maar echt ervaring kon ik dat niet noemen dus een intensieve cursus leek mij een goed idee.
Samen met acht gemotiveerde deelnemers stonden, sommige met knikkende knieën op de vlonder te wachten wat er op ons af zou komen. Ik zou gaan roeien in een heuse Skiff, voor mijn idee een te kleine, te smalle, te gladde en zeker te onstabiele boot. Ik had in Emmen een paar keer in een Skiff geroeid maar dit bleef wat mij betreft mission-impossible.
Ietwat jaloers keek ik dan ook toe hoe de andere cursisten in “makkelijkere” boten werden ingedeeld. Er werd mij echter verzekerd dat je in een Skiff beter leert wat het effect is van jouw handelen in de boot en vooral “omslaan in een Skiff is héél moeilijk”.

Het weer was prachtig die dag en gewapend met een dosis overmoed en droge kleding stak ik van wal. Dankzij goede instructie langs de kant lukte het zowaar in te stappen vanaf de stijger en uit de haven te roeien, overwinning één. Tijdens het roeien fietste een coach mee langs de kant en kreeg ik allerlei instructies om de oren waar ik in het begin niets mee kon gezien het feit ik iedere roei-haal dacht dat ik zou omslaan. Naar mate de tijd vorderde voelde ik wat meer stabiliteit en ging het beter en kon ik meer op de techniek gaan letten. Wat blijkt: scullen (met twee riemen roeien) in een Skiff is bijzonder technisch, ingewikkeld om te leren en vergt zeer veel concentratie. Voor mensen die graag “uit hun hoofd” willen, roeien is een aanrader want zodra je aan iets anders denkt dan wat je op dat moment aan het doen bent lukt het niet meer, althans zo werkt het bij mij.

Van 10.00 tot 12.00 zouden we roeien om tijdens de lunch uit te blazen en bij te komen en vervolgens van 13.00 tot 15.00 weer het water op.
De andere cursisten voeren in een C4+, een boot voor vier personen met een stuurman, en een C2+, een boot voor 2 personen met een stuurman.

Na uitgebreide evaluatie gingen we in de middag weer het water op, de vermoeidheid van concentratie begon wat toe te nemen. Echter enthousiasme en goede instructie maakte dat ik met redelijk vertrouwen verder durfde te roeien. Helaas had ik de techniek nog niet helemaal goed onder de knie op de eerste dag en kiepte ik toch met zelfvertrouwen en al in het kanaal (niks moeilijk aan!). Lang-leve de YouTube filmpjes want daar had ik gezien hoe je weer in de boot moest klimmen! Stiekem ook een aangename afkoeling aangezien temperaturen flink opliepen.
We oefende met rondmaken (omdraaien), onder een brug doorvaren, de juiste terminologieën, regels op het water en het in en uit het water halen van de boten.

De tweede dag ging al een stuk beter en dankzij filmpje die de coaches maakte konden we deze goed beoordelen met elkaar en daarna de techniek aanpassen.

Zie de film van dag 1 en 2

De laatste dag hadden de coaches bedacht dat de twee Skiffeuses (roeiende dames in een Skiff) ook wel samen in gladde boot konden roeien. Voor mij een zelfde soort stress als bij het aanschouwen van de skiff, maar nu met twee mensen. In mijn optiek; twee keer zo veel kans dus om eruit te kieperen. Echter niets bleek minder waar en samen hebben we een prachtig stuk kunnen roeien!

Zie de film van dag 3

Een geweldige ervaring bij een gezellige en zeer gemotiveerde club. Er is aandacht voor iedereen en individuele begeleiding wordt zeer serieus genomen. Na deze drie dagen kan ik zeggen dan ik nóg meer de smaak te pakken heb van deze geweldige watersport.

Klik hier voor de foto's

 

Inloggen

Contact en route

Agenda

08 okt 2022;
10:00AM - 12:00PM
Start introductiecursus najaar 2022
22 okt 2022;
11:00AM - 03:00PM
Viswedstrijden Woonwagenkamp - Hoogenweg
22 okt 2022;
11:00AM - 03:00PM
Viswedstrijden Mommeriete/De Haandrik
05 nov 2022;
09:00AM - 05:00PM
Juniorenroeidag@salland

Partners

e-Boekhouden.nl

Ga naar boven