>

SallandKids

Roeien bij Salland is volop bewegen

Roeivereniging Salland heeft haar onderkomen langs het kanaal Almelo – De Haandrik in Gramsbergen. Wie bij Gramsbergen de brug oversteekt kan regelmatig roeiboten onder zich door zien glijden. Roeien is een sport die iedereen kan beoefenen en waarbij je je hele lijf gebruikt. Dus niet alleen je armen, maar ook je rug en vooral ook je benen. Roeien kun je vanaf je tiende tot ver na je zeventigste jaar. Een sport voor jong en oud dus! Bij Salland hebben de jeugdroeiers hun eigen club: De SallandKids.

SallandKids!
Bij de SallandKids onderscheiden we twee groepen roeiers: tot en met 14 jaar ben je jeugd en van 15 tot en met 18 jaar ben je junior. Salland heeft 130 leden en het aandeel jeugd is bijna 20%, wat gezien de grootte van de vereniging een prachtig gegeven is. Iedereen die groter is dan 1.60 m en zijn eerste zwemdiploma heeft, kan een SallandKid worden.

Jeugd
De meeste jeugdroeiers starten op de basisschool en leren het roeien op de woensdagmiddag. Afhankelijk van het weer en de watertemperatuur wordt er in een ploeg geroeid of mag je alleen in een bootje stappen. Spelenderwijs wordt je het roeien aangeleerd. Soms is de les serieus maar soms kun je ook lekker in je bootje liggen dobberen en genieten van het water en de zon. Altijd is er veel plezier.

Gevorderde jeugd
Nadat je de basisschool heb afgerond is de woensdagmiddag vaak geen geschikt moment meer om te roeien. Je hebt het roeien al aardig onder de knie en kunt dan overstappen naar het roeien op zaterdag. In deze gevorderde groep zitten dus vrijwel alle middelbare scholieren. Omdat je al beter kan roeien wordt de afstand groter en de duur van de training langer. Je roeit in een ploeg, maar bij mooi weer en rustig water ook alleen in een skiff (eenpersoons boot). Het doel is jezelf roeitechnisch te verbeteren en daarnaast veel plezier te hebben in het roeien. In de winter staat het roeien vaak op een laag pitje, maar in het voorjaar worden er weer ploegjes gevormd.

Junioren
Blijkt het roeien je aan te spreken en wil je echt hard gaan dan kun je overstappen naar de junioren binnen Salland. Je hebt besloten dat roeien “echt jouw ding is” en je wilt trainen om zo hard mogelijk vooruit te komen in je boot en het liefst wedstrijden winnen. Je eigen plezier in het roeien is erg belangrijk maar je weet dat je plezier nog groter wordt als je ook je techniek en conditie in de boot verbetert. Je traint veel in de skiff of in een dubbeltwee. Op vrijdag en in het weekeinde train je in de boot, op de andere dagen doe je kracht,- loop en ergometertrainingen. Je bent er beslist intensief mee bezig!

Kies je Sport
De Roeivereniging Salland laat elke jongere heel graag kennismaken met onze mooie sport. Roeien kun je voor jezelf gaan doen, maar is leuker in clubverband. Je kunt roeien in een smalle boot (skiff), maar ook met z’n tweeën, vieren of achten in een boot. Ook kun je meedoen aan wedstrijdroeien. Je roeit dan alleen of met je ploeg tegen andere clubs. We doen al heel lang mee aan Kies je Sport en nogal wat basisschoolleerlingen hebben dan ook ieder jaar een beetje leren roeien. Kies je Sporters worden op drie zaterdagen en tijdens afsluitende wedstrijdjes begeleid door onze coaches en onze jeugdroeiers. Zo zorgen we ook voor een supergezellige sfeer. De combinatie van gezonde beweging, buiten zijn, op het water, en samen met andere jongens en meisjes op de vereniging maakt de teams altijd heel enthousiast. Ook ouders krijgen daardoor veel belangstelling voor roeien. Geen wonder dat zich door Kies je Sport elk jaar een aantal nieuwe leden aanmelden.

Wil je eens kennismaken met het roeien dan kun je je opgeven voor deze cursus. Je moet overigens wel in het bezit zijn van een zwemdiploma.

Schoolroeien
Ook met school kun je bij Salland roeien. In het voorjaar kunnen schoolploegen zich aanmelden om tien trainingen te krijgen. Vaak worden ze gecoacht en gestuurd door ervaren roeiers die soms zelf leeftijdgenoten zijn. Het gebruik van de boot, de roeitechniek maar ook het hard roeien wordt in deze korte cursus uitgelegd en in de praktijk geoefend. Doel van het schoolroeien is naast kennismaking met de roeisport vaak het meedoen aan de Nationale Schoolroei Kampioenschappen (NSRK) op de Olympische roeibaan in het Amsterdamse Bos. In 2012 werden de deelnemers zelfs gecoacht door oud-olympisch roeier Jan-Willem Gabriëls. Leerlingen van alle scholen voor voortgezet onderwijs in Coevorden en Hardenberg worden door hun gymnastiekdocenten uitgenodigd zich op te geven.

Juniorencompetitie
In het voorjaar wordt door de KNRB-districten Oost en Noord de Juniorencompetitie georganiseerd. Zo'n 300 jeugd- en juniorenroeiers roeien dan tegen elkaar in grote of kleinere boten. Dit gebeurt afwisselend bij verschillende deelnemende roeiverenigingen, zoals in Zwolle, Groningen, Leeuwarden of Assen. De totale competitie bestaat uit drie wedstrijden en gemiddeld start je twee of drie keer op een dag. De afstanden die je moet roeien zijn afhankelijk van je leeftijd 500m of 1000m. Roeivereniging Salland doet met een of twee teams mee aan deze supergezellige wedstrijden. Een team bestaat uit jeugdleden in een bepaalde leeftijdscategorie gekoppeld aan je ervarenheid met roeien. Om deze wedstrijden goed te varen, train je op Salland de afstand, het starten en natuurlijk het sturen. Want soms zit er ook een behendigheidselement in zoals snel rond een keerboei keren of sturen met een bochten! Zo'n Juniorencompetitiedag wordt vaak een zeer gezellig dagje uit, omdat naast de jeugd en junioren ook diverse coaches meegaan en ouders vaak rijden en blijven kijken! Tot slot: als je als team de regionale Juniorencompetitie goed roeit dan mag je de landelijke finale varen op de Bosbaan in Amsterdam! Dan vaar je tegen andere roeiers uit andere regio’s in Nederland. En dat is natuurlijk een superleuke afsluiting van je competitie. Coördinator Juniorencompetitie bij Salland is Niels Paulis.

Gymnastiek en roeien
Gymnastieklessen uit de bovenbouw van de middelbare scholen bestaan steeds vaker uit clinics om onbekende sporten te leren kennen. Dit heeft Salland opgepakt en we organiseren samen met het gymnastiekteam van De Nieuwe Veste alweer voor het vijfde jaar een roeiclinic voor scholieren. Het doel is om met de sport roeien kennis te maken. Niet alleen het materiaal en techniek komen aan bod, maar er wordt zo snel mogelijk de boot in gestapt om het allemaal zelf te ervaren. Na twee lessen merken de scholieren zeker vooruitgang al blijft het roeien nog wiebelig. En wie verder wil, die kan bij Salland terecht of bij een studentenroeivereniging tijdens de vervolgstudie.

Eigen wedstrijden
Elke jaar kent Salland twee onderlinge wedstrijden waarbij de leden van de vereniging het tegen elkaar opnemen. De jeugd en junioren van de verenging doen graag mee en zijn door de veteranen “gevreesd”. Menig maal is een veteranenploeg verslagen door een ploeg van SallandKids. In de winter hebben we de “Oliebollen Afval Race (OAR) en in het voorjaar de “Onderlinge Wedstrijden”, beiden op het kanaal Almelo-De Haandrik. In oktober verzorgt Salland de internationale wedstrijd “De Vechtrace”. Deze wedstrijd over 5 kilometer wordt helemaal op de Vecht geroeid en start in de buurt van het Duitse plaatsje Laar.

Regionale wedstrijden
Voor de jeugd in Overijssel worden er regionale competitiewedstrijden georganiseerd door een gastvereniging samen met de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB), district Oost. De ene keer is de wedstrijd op Salland, een andere keer verder van huis bijvoorbeeld in Zwolle of Almelo. De SallandKids ontmoeten dan de jeugdleden van andere roeiverenigingen. Naast het wedstrijdkarakter van zo’n dag is de gezelligheid ook een belangrijke factor waardoor de Salland jeugdleden zich elk jaar weer aanmelden voor deze regionale wedstrijden. De ouders zorgen voor het vervoer en helpen vaak een handje mee om alle ploegen op tijd aan de start te krijgen. De jeugd van Salland moedigt elkaar altijd enthousiast aan!

Nationale wedstrijdenIlse WK Junioren 2011
Naast de regionale wedstrijden organiseert de KNRB ook nationale wedstrijden voor junioren. Dit kunnen langeafstandswedstrijden tot acht kilometer zijn voor een ploeg of in de skiff, maar ook wedstrijden met de lympische afstand, de tweekilometerwedstrijden. Afgelopen jaar hebben zes junioren van Salland aan deze wedstrijden deelgenomen met zeer goede resultaten: in 2009 zijn er in totaal 23 nationale overwinningen geboekt. De wedstrijden zijn meestal in Amsterdam, maar kunnen ook in Groningen of Tilburg plaatsvinden.

Successen junioren
Salland heeft sinds 2003 juniorenwedstrijdroeiers van nationale en internationale allure. In deze periode zijn drie roeiers door de KNRB uitgezonden naar de Coupe de Jeunesse (Junioren EK). In 2005 gingen Laura van der Wardt en Mark Rodenburg naar de Coupe en in 2009 werd Ilse Paulis uitgezonden als roeister naar de Coupe en als reserve naar het Junioren WK. Verder is Ilse in 2008 en 2009 Nationaal kampioen M16 jaar in de skiff! In 2010 werd Ilse in de dubbeltwee zesde op het WK voor junioren. Gezien de kleine omvang van deze jeugdgroep en de omvang van de vereniging is dat een zeer goed resultaat.

Gezellige activiteiten
Maar….het is niet alleen roeien; gezelligheid is belangrijk. SallandKids hebben een eigen jeugdcommissie. Deze commissie organiseert alles voor de jeugd wat niet met de roei-instructie te maken heeft. Eens per jaar gaan alle jeugd- en juniorleden op kamp in Emlichheim. Ze roeien heen en terug, genietend van de tocht en de rustpauzes onderweg. Ze overnachten in tenten en koken zelf hun eten. En natuurlijk worden er allerlei spellen gespeeld en een kampvuur en nachtwandeling gemaakt. Daarnaast wordt er gezamenlijk Sinterklaas en Nieuwjaar gevierd met stamppotten en een spooktocht, maar ook een omslacursus staat op het programma. In een zwembad wordt een skiff gelegd en dan wordt er een wedstrijd georganiseerd wie het snelst de skiff kan laten omslaan, terugdraaien en inklimmen. Niet alleen leuk maar ook goed voor de veiligheid en behendigheid van de jeugd.

Inloggen

Contact en route

Postadres en botenhuis:
Kanaaldijk West 2A
7783 DB Gramsbergen
Tel: 0524-561115

info@salland-roeien.nl

Vertrouwenscontactpersonen

Routebeschrijving

Kopij voor de website

Introductiecursus

Agenda

01 sept 2020;
07:30PM - 09:15PM
Kantine Bestuursvergadering
02 sept 2020;
08:00PM - 10:00PM
Kantine Vechtracecie-vergadering
05 sept 2020;
12:00AM
Vollemaantocht
23 sept 2020;
08:00PM - 10:00PM
Kantine Vechtracecie-vergadering
26 sept 2020;
01:00PM - 02:00PM
Algemene Vergadering
03 okt 2020;
08:00AM -
Verenigingsactiviteit ipv Vechtrace
03 okt 2020;
09:00AM -
AFGELAST Vechtrace
10 okt 2020;
09:00AM -
Weesper Molenwedstrijd
27 okt 2020;
07:30PM - 09:15PM
Kantine Bestuursvergadering
04 nov 2020;
08:00PM - 10:00PM
Kantine Vechtracecie-vergadering

Partners

e-Boekhouden.nl

Ga naar boven