Grensmeander gereed - vlieg niet uit de bocht

De nieuwe meander in de Vecht is een feit! Inmiddels heeft de ploeg van Dirk de bocht verkend. Zie verder in dit artikel het verslag. Wellicht ten overvloede: goed omkijken in deze bocht en stuurboordwal houden. Veel plezier met het verkennen. De vandaag gemaakte foto's zijn toegevoegd aan de fotoreportage over de totstandkoming van de nieuwe bocht.

Verslag eerste verkenning door Dirk Branbergen.

Onze ongestuurde boord-vier, de 'Zwitserland', waarin ik vanmorgen (donderdag 7 september 2017) mocht invallen, heeft (zover ik weet) de roeiprimeur gekregen door als eerste roeiboot over de nieuwe meander vlak voor de grens te varen. Gister is de dam die er nog in lag verwijderd.
Het is een safaritocht over een brede rivier met een zandstrand aan beide zijden, maar geen krokodil gezien. Wel daarop lijkende forse

boomstammen die aan de noordzijde in het water gelegd zijn, naar wij begrepen om de vissen gelegenheid te geven te paaien. Shovels waren druk bezig de dam te storten die de stroomopwaartse toegang tot de oude arm moet afsluiten. Die dam zal er inmiddels wel liggen. Daarover komt een pad (de tegels liggen al zichtbaar klaar) dat naar het schiereiland voert. Mogelijk later publiekelijk betreedbaar.
Beiderzijds dienen we een bocht te nemen, die goed te doen is, niet vergelijkbaar met de scherpte van de S-bocht na de grens. De bevaarbare breedte van de nieuwe meander lijkt zeker ruim genoeg voor ons, passeren is geen probleem. Maar ja, het is wel een bocht, je moet dus wel uitkijken voor tegenliggers, en stuurboord wal houden. Roeiers op boeg van ongestuurde boten raad ik zeker naast een hesje een roeispiegel aan - dat geeft veel meer veiligheid, als je ermee overweg kan. En dat valt te leren. En een spiegel is niet alleen nuttig voor deze bocht.
Door de lage nog onbegroeide zandoevers is de oriëntatie nog wat lastig, dat geldt zowel voor omkijken als met de spiegel.
Ik denk wel dat, als we eraan gewend zijn en er meer begroeiing is, we een hele mooie bocht erbij hebben. De aanvragen van toerroeiers van elders, nu al zeer regelmatig te gast, zullen er niet minder om worden.
De Vechtrace, zeker de aanstaande, krijgt er wel een uitdaging bij. Voor de duidelijkheid zullen er nog waarschuwingsboeien of vlaggen aan de meest prominente bomen in het water geplaatst worden. Er is al een officiële pijl aan beide zijden geplaatst.
De voorspelling voor de komende dagen is veel regen, maar mocht er toch te roeien zijn en ben je bevoegd: ervaar deze bocht en leer hem kennen! Het is nu nog onwennig, maar over een paar jaar weten we niet beter en nemen we hem ongetwijfeld soepel als een vanzelfsprekendheid.

 

Voor meer artikelen over de grensmeander: Klik hier

Inloggen

Contact en route

Postadres en botenhuis:
Kanaaldijk West 2A
7783 DB Gramsbergen
Tel: 0524-561115

info@salland-roeien.nl

Routebeschrijving

Kopij voor de website

Agenda

16 aug 2018;
09:00AM -
Midweektoertocht Binnenmaas
29 aug 2018;
08:00PM -
Kantine Vechtracecommissie
05 sept 2018;
08:00PM -
Kantine Bestuursvergadering
09 sept 2018;
09:00AM -
Gastroeiers ARC
09 sept 2018;
01:00PM -
Kantine besloten bijeenkomst Vrouwke
12 sept 2018;
09:00AM -
Toertocht Haveland
13 sept 2018;
09:00AM -
Toertocht Haveland
14 sept 2018;
09:00AM -
Toertocht Haveland
15 sept 2018;
09:00AM -
Toertocht Haveland
16 sept 2018;
09:00AM -
Toertocht Haveland

Partners

e-Boekhouden.nl

Ga naar boven