Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

Foto's van de aanleg

Zoals de meeste Sallanders inmiddels al wel weten, krijgt de Vecht er tussen het kanaal Almelo–De Haandrik en het Duitse Laar een nieuwe arm bij. Het project dat grensmeander is gedoopt, is kortgeleden gestart met het opwerpen van de nieuwe (winter)dijk aan de noordkant van de rivier. Daar is door de week regelmatig een graafmachine te zien en te horen.

Van dit onderdeel van een veel groter project is die dijk overigens

het enige grensoverschrijdende element. De nieuwe meander zelf ligt geheel op Nederlands grondgebied. De bedding ervan mag niet worden uitgegraven als er kans is op vorst in de grond en dat zal dan ook tussen april en oktober moeten gebeuren, inclusief het aan weerskanten aansluiten op de huidige loop van de rivier. Daarmee is het nog maar de vraag of de Vechtrace op 30 september 2017 al dan niet op de nieuwe meander wordt verroeid.

Het totale grensoverschrijdende project van Emlichheim t/m Hardenberg omvat onder andere ook het aan de Duitse kant verwijderen van de basaltblokken langs de noordoever, bijvoorbeeld in de S-bocht, zoals aan de zuidoever al is gebeurd.

Dat raakt het kerndoel om van de hele Vecht een levende rivier te maken, min of meer zoals die dat ooit was. De rivier moet echter ook veilig zijn en in perioden van veel regen voldoende water kunnen bergen om overstroming in de steden erlangs te voorkomen. Die veiligheid is een verantwoordelijkheid die de waterschappen bij wet hebben.

Natuur, landbouw en toerisme krijgen langs de Vecht in duurzaam evenwicht de ruimte. Ook bevaarbaarheid heeft bijgevolg enige nadruk. Daarbij mag aan de beide Vechtzompen worden gedacht maar uiteraard ook aan roeien.

Het is al met al te hopen dat de Vecht niet dusdanig gaat leven dat er nog maar een hele smalle vaargeul over blijft. Het oude deel van de hoofdloop waarvoor de nieuwe meander in de plaats komt, zal niet meer bevaarbaar zijn omdat de afgegraven grond daarin wordt gestort.

Voor wie meer over het project wil lezen: https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2015-9001/1/Bijlage/exb-2015-9001.pdf