Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

De roeiploeg van Salland heeft een verrassende vijfde plaats behaald bij de Elfstedenroeimarathon in Friesland. In de Open Categorie werd een felle strijd gestreden om de vijfde positie met de ploeg uit het Duitse Karlsruhe. Uiteindelijk werd in de laatste etappe door Leeuwarden het pleit beslecht in het voordeel van Salland. Winnaar van de Open Categorie en overall winnaar van de Elfstedenroeimarathon 2010 werd de combinatieploeg van de Asser Roei Club ARC. In het totaalklassement eindigde Salland als negende.

De Elfstedenroeimarathon werd dit jaar voor de 25e keer georganiseerd. Voor het evenement hadden zich 90 roeiploegen aangemeld. Het traject van de Friese Elfsteden wordt gevaren in een

gestuurde twee met stuurman. De Sallandploeg bestond uit 12 personen: tien roeiers en twee stuurvrouwen. Het parcours wordt in estafettevorm afgelegd, daarom wisselen de roeiers elkaar af bij het varen van de verschillende trajecten. Hard roeien is bij deze wedstrijd niet genoeg, maar ook het snel wisselen van de bemanning na ieder traject is erg belangrijk. Ook aan de stuurlieden worden bijzonder hoge eisen gesteld. Niet alleen is het parcours lastig te varen, maar ongeveer een derde deel van de tocht wordt in het donker geroeid. Er wordt namelijk ’s-avonds om acht uur gestart en de finish is in de middag op de volgende dag.
De ploeg van Salland legde het 207 km lange Elfstedentraject af in een tijd van 19.43.37 uur en liet daarmee meerdere gerenommeerde marathonploegen achter zich. De Sallandroeiers bleken over een goede basissnelheid te beschikken en over voldoende uithoudingsvermogen.
Juist in het tweede deel van de wedstrijd werden nog een aantal teams ingelopen en kwam een goede klassering in zicht. Vanaf de stempelpost bij Stavoren werd het gevecht ingezet om de vijfde positie in de Open Categorie met de Karlruher Rheinklub. Nog voor Harlingen wist Salland de Duitsers in te halen. Maar op het traject na Franeker kwamen de oosterburen weer terug en staken de Sallanders voorbij. In de laatste acht kilometer door Leeuwarden kwamen toch de Sallandroeiers weer langszij en konden eerder finishen dan de roeiers van Karlsruhe.

Foto: de Elfstedenroeiploeg van Salland met begeleiders.
Vlnr:  Henk Zweers, Aart Snoek, Germ Immink, Henk Kremer, Niels Paulis, Kees Erends, Liesbeth Hilvering, Elise Schutte, Sybren Lodder, Arie Rodenburg, Jan Prenger, Koen Hilvering, Jan Hilvering, Helmer Lodder

Artikel De Stentor