Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

Salland zindert al enige tijd van de elfstedenkoorts: stuurlieden leren "hun" stuurtrajecten in Friesland uit het hoofd, er wordt druk vergaderd over de logistieke aspecten, de boten worden geprepareerd (o.a. verlichting), de catering doet inkopen en de Nordhorn draait overuren met fanatieke roeiers die kilometers draaien en zitvlees kweken. Voor wie niet weet wat de Elfsteden Roeimarathon inhoudt: vanaf vrijdagavond 3 juni om 20:00 uur starten

 103 roeiploegen in gestuurde C2's om de route te roeien die in de winter geldt als het traject van de elfstedentocht. Er wordt dag en nacht doorgeroeid en de teams regelen zelf wanneer zij wisselen, wie er meerijdt met de auto en waar (en of) geslapen wordt.
 
Dit jaar nemen twee Sallandploegen deel:
 
In de wedstrijdcategorie met startnummer 3: Arie, Niels, Kees E, Henk L, Jan H, Helmer, Henk Z, Sybren, Ernst en Jan P. Zij roeien in de Nordhorn en worden gestuurd door Bas en Aad. Op de wal is Piet V paraat als walhulp. Met vorig jaar een zeer goede vijfde plek zijn de verwachtingen hooggespannen en kriebelt het bij de roeiers om deze prestatie te verbeteren.
 
In de toercategorie met startnummer 103: Wil B, Froukje, Aarnoud, Liesbeth, Ineke, Brighid, Germ, Marleen, Anne-Marie, Piet T, Joke en Wim. Zij roeien in een leenboot van BCN. De deelnemers van deze ploeg zijn opgedeeld in drietallen die ombeurten een deel van het traject voor hun rekening nemen. Door deze roeiers wordt afwisselend geroeid en gestuurd.
 
De ploegen kunnen maximaal profiteren van het veldwerk dat in de afgelopen jaren gedaan is. De route is verkend en in kaart gebracht en de stuurkennis is aanwezig. Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd: Elly kookt voor beide ploegen een prestatieverhogende maaltijd die gezamenlijk genuttigd wordt voor vertrek. Onderweg zijn er dan nog diverse punten waar de culinaire verwenauto op de ploegen wacht.

Dat Salland nu twee ploegen op de been brengt, is voor een relatief kleine roeivereniging een geweldige prestatie. Behalve het enthousiasmeren van roeiers (maximaal 12 roeiers per ploeg) moet ook gekeken worden naar de stuurtrajecten, worden bussen/auto's geregeld om de roeiers te vervoeren en wordt gezorgd voor catering.
 
Een kijkje in de geschiedenis:
2005: combinatie Salland en 't Diep (Steenwijk)
2007: combinatie Salland en 't Diep (Steenwijk)
2008: combinatie Salland en 't Diep (Steenwijk)
2009: een volledige Sallandploeg in de toercategorie
2010: een volledige Sallandploeg in de wedstrijdcategorie
 
Mee(be)leven?
Voor wie zelf naar Friesland wil afreizen om de roeiers aan te moedigen: op de website van de Elfsteden Roeimarathon is informatie te vinden over doorkomsttijden. Maar ook volgen vanuit je luie stoel is mogelijk: de wedstrijdploeg heeft een GPS-tracker aan boord en is daardoor van minuut tot minuut te volgen via de website. Ook is het mogelijk om hier aanmoedigingen te schrijven in een chat-scherm. Vorig jaar was het een drukte van belang met Sallanders die op de meest rare tijdstippen hun steun betuigden vanuit Overijssel maar ook vanaf buitenlandse vakantieadresssen. Een verslavende bezigheid....
 
Heel veel succes voor alle roeiers, stuurlieden en hulpkrachten!

Website Elfsteden Roeimarathon