Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

De op 16 januari 2016 gehouden Oliebollen Afval Race op Salland was in alle opzichten een groot succes. In totaal 32 deelnemers verdeeld over 12 ploegen streden om de eer om de meest nauwkeurige prognosetijd over 1 km neer te zetten. Dat uiteindelijk de ploeg met de meeste roei-ervaringsjaren aan boord het dichtst in de buurt kwam van de voorspelde tijd was achteraf gezien niet meer dan logisch. Daarentegen was het weer de jeugd die relatief het snelst de afstand van 4 km aflegde.

De eerste meevaller op zaterdag 16 januari was het weer: De voorspelde nachtvorst was uitgebleven en bij een “aangenaam” temperatuurtje van 2 à 3 graden boven nul kon er uitstekend

geroeid worden. Ook de wind was niet overdreven hard, hoewel de tegenwind sterker was dan de meeste ploegen hadden voorzien. En omdat vrijwel alle ploegen al vroeg compleet waren, konden de boten tijdig het water op gaan naar de startplaatsen. Er werd dit jaar in twee groepen gestart: 5 ploegen roeiden 1 km, van km bord 28,4 naar km bord 29,4. De andere 7 ploegen gingen bij Hardenberg (bordje 25,4) van start voor in totaal 4 km. De feitelijke wedstrijd werd over de laatste kilometer verroeid, waarbij het de bedoeling was om zo dicht mogelijk bij de voorspelde tijd (de prognosetijd) over deze afstand uit te komen. En natuurlijk was het niet toegestaan om onderweg de tijd op te nemen om zo tot het gewenste resultaat te komen. Voor de 4 km roeiers werd daarnaast ook de totale tijd over de hele afstand gemeten om daarmee vast te stellen welke ploeg (na correctie voor boottype, geslacht en leeftijd) over dit traject het snelst was. De kortebaanploegen gingen het eerst van start, daarna volgden de 4 km ploegen. Met behulp van de tijdwaarnemingsgroep bestaande uit Wim, Paul, Martha en Arie konden alle tijden exact worden gemeten en worden vergeleken met de door iedereen van te voren ingeleverde prognose. Een bijzondere categorie bestond dit jaar uit de zogenaamde Valentijns-tweetjes. Dit betreft een gladde dubbeltwee met een dame en een heer aan boord. Deze combi’s gebruikten de OAR als trainingsmoment voor de over vier weken te roeien Twentse Winterwedstrijden  op Valentijnsdag.

Om 11.00 uur waren alle boten weer van het water en konden de roeiers zich opwarmen in de kantine. De kachel brandde dat het een lieve lust was, de kantinecommissie had koffie, thee en koek en deelde overheerlijke pompoensoep rond, gemaakt door Elly. De prijsuitreiking was om klokslag 11.30 uur. Eerst werd de winnaar van de prognoserace bekend gemaakt. Dit bleek de Nordhorn te zijn met aan boord Vrouwke, Lon en Nellie. Hun eindtijd lag minder dan 6 seconden af van de voorspelde tijd. Bij de andere boten waren de verschillen fors groter, met uitschieters van een minuut of meer. De roeisters van de Nordhorn kregen als prijs een taart, die door hen gezamenlijk kon worden genuttigd. Bij de 4 km roeiers bleek Femke Paulis relatief het snelst geroeid te hebben. Weliswaar had haar vader Niels samen met Bert Jan de snelste dagtijd geroeid, maar na correctie bleef Femke deze oude mannen toch nog voor. Geen prijs voor Femke, maar wel een eervolle vermelding voor deze mooie prestatie. Na de prijsuitreiking werden alle deelnemers , de tijdwaarnemers, de kantinecommissie en Elly bedankt voor hun inzet en goede zorgen. Geconcludeerd kon worden dat deze opzet van de OAR bijzonder geslaagd was, zowel voor de beginnende deelnemers als voor de meer fanatieke roeiers. Dus volgend jaar januari zal er weer op deze wijze gestart kunnen worden.
De uitslag is hieronder te downloaden.