Salland Logo             Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                                                     

De clash der skiffeurs maakt de nationale roeiwedstrijden dit seizoen interessant. De eerste krachtmeting tussen Sjoerd Hamburger en Dirk Lippits is komende weekeinde in de Randstad Regatta op de Bosbaan in Amsterdam. Beiden knokken dit jaar tegen elkaar met als inzet één startbewijs voor het wereldkampioenschap van augustus in Eton, Engeland.
 
Hamburger en Lippits (zie foto) krijgen er een sterke sparringpartner bij. De Est Joeri Jaanson, vice-olympisch kampioen in Athene, roeit op speciale invitatie mee in de Randstad Regatta. Hij woont tijdelijk in Nederland. Hij nam begin deze maand ook deel aan de Skiffhead op de Amstel.
De afgelopen jaren streden Hamburger (23) en Lippits (28) meermalen tegen elkaar. De stand is ongeveer in evenwicht. In 2002 eindigde Lippits op de vijfde plaats in het WK te Sevilla. Dit was de beste prestatie van een Nederlandse zwaargewicht in de eenzitsboot sinds de olympische titel van Jan Wienese in Mexico 1968.

De Eindhovenaar leek een mooie toekomst te hebben, maar een paar maanden later openbaarde zich een ongrijpbare schouderblessure. Hij had er drie ongelukkige seizoenen door.
 
Razendsnelle ontwikkeling
 
In de tussentijd ontwikkelde het talent van Sjoerd Hamburger zich razendsnel. In 2004 greep de Fries van de Utrechtse roeivereniging de Nederlandse titel. Vorig jaar veroverde hij de wereldtitel voor skiffeurs onder 23 jaar en deed hij het uitstekend in het WK te Gifu, Japan: zevende. Hamburger is de nieuwe hoop van Nederland voor de skiff. Mogelijk is hij kanshebber voor een medaille bij de Olympische Spelen in Peking 2008.
Hij moet dan wel in eigen land de vijf jaar oudere Lippits afschudden. De Thêthaan is sinds een half jaar blessurevrij en wil nog een keer uitvinden wat zijn positie is in het internationale toproeien. De wereldtitelstrijd in Eton is het uitgelezen meetmoment. Samen kunnnen de skiffeurs er niet heen, want elk land mag slechts één boot per onderdeel inschrijven. Hamburger en Lippits zullen om die plaats moeten knokken in de reeks aanloopwedstrijden Randstad Regatta, NK, wereldbekers München, Hollandbeker en Rotsee Regatta. In Luzern wijst de roeibond de skiffeur voor het WK aan.
 
Olympische Spelen
 
Eind dit jaar beslist Dirk Lippits over zijn roeiloopbaan. Nog twee jaar doorroeien tot Peking, of stoppen. "Na dit seizoen komt alles in het teken van de Olympische Spelen te staan. Ik ga dit seizoen graag de strijd met Sjoerd Hamburger aan. Wil ik naar het WK dan moet ik hem verslaan. Als ik het nationaal tegen hem niet kan redden, weet ik dat ik in Eton niets te zoeken heb."
Sjoerd Hamburger zei woensdag na een optreden tijdens de Dag van de Watersport op de Bosbaan: "Ik heb enorm veel zin om te racen, hoewel ik nog niet aan mijn top zit. Ik heb in ploegen geroeid en nog niet veel in de skiff. Na de Randstad Regatta doe ik nog een extra trainingskamp in Sevilla. Daarna ben ik er klaar voor."