Salland Logo             Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                                                     

Mijn naam is Naomi van Ewijk, ik ben 19 jaar oud en ik woon in Oud Lutten. Ik doe de opleiding sport en bewegen in Zwolle en ik zit in mijn laatste jaar. Voor mijn examenproject moet ik een wedstrijd of evenement organiseren.  

Daarom vind ik het erg leuk dat ik samen en voor Salland een van Juniorencompetitiedagen voor Noord-Oost Nederland kan en mag organiseren. 

De Juniorencompetitie bestaat uit verschillende wedstrijden die tot doel hebben juniorenroeiers op een laagdrempelige wijze aan roeiwedstrijden te laten deelnemen. De competitie is daarmee populair bij jonge roeiers die op weg zijn van beginnend naar het niveau van de nationale wedstrijden.

Wat zijn dan de drempels die de competitie uit de weg ruimt? Dat is bijvoorbeeld dat de vereniging die een competitiedag organiseert zijn boten beschikbaar stelt aan de roeiers. Die hoeven dus niet met hun eigen boten op stap. Dat is vooral interessant voor (veelal) kleinere verenigingen die zelf geen botenwagen hebben. Roeiverenigingen die maar weinig junioren aan boord hebben kunnen vaak hun roeiers niet in een complete ploeg voor een vieren-veld inschrijven. De juniorencompetitie maakt het mogelijk dat roeiers van verschillende verenigingen tot een ploeg geformeerd worden en zo alsnog kunnen deelnemen. Ook verenigingen die moeite hebben met het vinden van (voldoende) coaches/begeleiders voor hun junioren kunnen hun roeiers onderbrengen bij de begeleiding van andere verenigingen (fostering) of deze roeiers kunnen zelfs, als ze daarvoor oud genoeg zijn, zelfstandig naar de wedstrijd komen en daar aansluiten bij de voor hen geformeerde ploeg.

 

De wedstrijd

Het format van de competitiewedstrijden ligt niet vast. Het wordt vaak bepaald door de vloot en het water dat bij de betreffende vereniging beschikbaar is. Aan het water is vaak weinig te veranderen, maar als de vloot ontoereikend is zijn er altijd grotere verenigingen die de helpende hand toesteken en boten voor algemeen gebruik meebrengen.

Kortom: een formule die het voor alle roeiers mogelijk maakt om ook eens op ander water te roeien, bij andere verenigingen, tegen andere roeiers van vergelijkbaar niveau en zo hun ambitie en plezier in de sport niet verloren te laten gaan.

Daarom is het een geweldige gelegenheid voor Salland om ook een competitiedag te kunnen organiseren. Dat staat voor dit jaar gepland op 5 november.

Dan zullen er dus hopelijk veel junioren uit heel Noord-Oost Nederland naar Gramsbergen komen om het tegen hun leeftijdgenoten op te nemen.

Voor beginners zijn er wedstrijden in de 2x en in de C4x+, voor de gevorderden in 1x, 2x en 4x+.

De wedstrijden worden verdeeld over 3 heats van 500m en 1000m. Het gaat zich dus afspelen tussen de bruggen, met de finish ter hoogte van de jachthaven.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen beginners (<2 jaar roeiend) en gevorderden (>2 jaar)

 

Beginners:

J/M15-18: 2x (500m)

J/M11-18: C4x+ (500m)

Gevorderden:

J/M13-14: 2x (500m)

J/M15-18: 1x (1000m)

J/M15-18: 2x (1000m)

J/M13-18: 4X+ (1000m)

 

Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn in volle gang en worden geleid door iemand die de organisatie van het evenement als afstudeerproject op zich genomen heeft.

Die voorbereidingen doen denken aan de organisatie van de Vechtrace, maar dan iets eenvoudiger. Veel van de oud-jeugdleden hebben een rol in de organisatie op zich genomen maar we zullen ook zeker een beroep doen op de ervaren Salland-krachten.

Wil je helpen met de voorbereidingen en/of de uitvoering van deze dag, aarzel dan niet om dat even te laten weten in een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of je kan bellen/ een appje sturen naar 06-23 98 49 41. Je krijgt dan antwoord van Naomi. We hebben op dit moment vooral behoefte aan mensen die de roeiers helpen op tijd en snel het water op te gaan. Heel veel roei-kennis of -ervaring hoef je daarvoor niet te hebben, gewoon een gezonde dosis enthousiasme om jonge roeiers op weg te helpen. Dus een misschien erg leuk voor onze nieuwe leden om dit eens te doen.

Verder hebben we nog een paar tijdwaarnemers nodig die de start- en finishtijden opnemen. We gaan hiervoor de beproefde Raceclocker software gebruiken.

Als je meehelpt is het fijn als je er van 9-16u bij kan zijn.

Wat krijg je ervoor terug? Een hoop plezier, all-inclusive catering en een grote groep happy pubers.

We gaan erg blij zijn met ieders hulp.