Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

Op 25 november trotseerden drie junioren van Salland kou, felle regen en straffe tegenwind tijdens de 30e Hel van het Noorden op het Eemskanaal bij Groningen. 10 kilometer oproeien, 4 kilometer heen en weer cirkelen om warm te blijven, 6 kilometer wedstrijd varen en dan weer 4 kilometer uitroeien naar het vlot. Een ware hel! Maar de hele Nederlandse roeitop was op deze laatste wedstrijd van het seizoen aanwezig, met een record aantal inschrijvingen voor de junioren J18 en M18.

Thomas van de Wardt moest om 5 uur opstaan om uiteindelijk om 10.00 uur te starten. Muts op, regenjack en

een extra thermo aan, met koek en bananen en twee bidons met warm water in de boot: het leek een toertocht bij het instappen. Maar na de droge start van de dag kwam toch de regen. Tijdens zijn race kreeg Thomas twee felle buien over zich heen. Maar zonder een spoor van twijfel voer hij zijn 6 kilometer in een baantempo van 30 tot 32. Daarbij wist hij zelfs bij elke 1000 meter een druksprintje uit te voeren. In een mooie tijd van 27.03.97 kwam deze lichte roeier (61 kg) over de finish. Daar wachtte hem onmiddellijk een derde regenbui zodat hij uiteindelijk door en door nat aanlegde bij Aegir. Koud, moe maar zeer tevreden over zijn race was het lekker douchen! 60 junioren (J18) lagen aan de start en Thomas heeft de 34e plaats veroverd.

’s Middags was het de beurt aan Brighid Prenger en Iris Rodenburg (beide M16). Jammer genoeg kon Ilse Paulis niet starten, zij was de afgelopen dagen ziek geworden.
Ook Brighid en Iris gingen ingepakt en met bananen en brood de boot in. Ze voeren om 13.15 uur bij het vlot weg en hun eerste regenbui viel al. Gedurende de 10 kilometer oproeien regenden ze helemaal nat. En dus was het achter de startlijn noodzakelijk dat ze voordurend in beweging bleven om warm te blijven. Om 15.45 begon hun heat en gelukkig klaarde het weer een beetje op. Brighid startte als eerste Sallander en voer in een tempo 29 haar wedstrijd. Een strakke wedstrijd met lange halen waar in veel gebeurde: inhalen en ingehaald worden. Brighid finishte in een tijd van 31.02.63 en werd daarmee 49 in het veld van 57 junioren (M18). 20 boten later startte Iris Rodenburg. Binnen 500 meter had Iris een eerste roeister ingehaald. Opgezweept door dit feit voer Iris in tempo 30 haar race waarbij ze 5 boten voorbij voer en door 1 boot werd ingehaald. Uiteindelijk finishte ze in een tijd van 29.15.56 en werd daarmee 24e in het veld. Het uitroeien duurde eindeloos voor de meiden, maar eenmaal bij het Aegirvlot wachtte de warme douche!
En de coaches en ouders? Die hebben genoten van de Salland junioren en hun mooie, strakke races. Hiervoor moesten ze wel om 5 uur op, meer dan 50 km fietsen en zijn ze tot 2 keer toe, ondanks de regenpakken, tot op de huid toe natgeregend. Evert en Thea Bakker worden extra bedankt want zij zorgden voor een warme camper en eigengemaakte soep die roeiers en coaches weer helemaal opwarmden.

Foto's opriggeren ochtendblok: klik hier 

Foto Iris NLRoei: klik hier
Foto Thomas NLRoei: klik hier