Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

NOORD-SLEEN / DALEN “Toen ik 10 was, werd ik door mijn vader min of meer in de boot gezet en zo is het begonnen”, lacht de 14-jarige roeister Ilse Paulis uit Dalen. Zij werd gisteravond tijdens het sportgala van de gemeente Coevorden verkozen tot sporttalent van het jaar.

Het gala vond plaats in café-restaurant Wielens in Noord-Sleen. Paulis roeit bij roeivereniging Salland in Gramsbergen. “Ik train ongeveer vijftien uur per week”, vertelt ze. “In het weekend twee trainingen in de boot en doordeweeks conditie- en krachttraining. Het is een misverstand dat roeiers de meeste kracht uit hun armen halen hoor, Tachtig procent komt uit je benen en de rest komt uit de armen en je rug.”

Ongeveer eens per maand roeit Paulis wedstrijden. “In de zomer vaak afstanden van 2 kilometer en in de herfst en winter vaak 6 à 8. De meeste wedstrijden roei ik op de bosbaan in Amsterdam.” De dalense doet dat niet onverdienstelijk. Vorig seizoen werd ze eerste in het landelijke junioren skiff klassement. “Ik had de snelste tijd. Verder heb ik vijftien wedstrijden gewonnen.”Ook een kampioenschap waarbij ze zoveel mogelijk meters moest maken op de ergometer (roeiapparaat), schreef ze op haar naam. Paulis is ingedeeld bij de landelijke klasse ‘meisjes 16’. “Meisjes tot 16 jaar dus”, verduidelijkt ze.”

“Wat er zo leuk is aan roeien? Het is gewoon lekker om buiten te zijn, op het water. Het kan altijd beter, sneller en sterker. Ik hoop ooit op topniveau te kunnen presteren. Mijn doel is me te plaatsen voor een internationale wedstrijd.”