Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

In 2005 heeft de Juniorencommissie van de KNRB een regionale competitie voor junioren opgezet voor junioren van 11 t/m 18 jaar die geen nationale 2K wedstrijden starten. 

Het doel was en is nog steeds om junioren op een laagdrempelige wijze aan roeiwedstrijden te laten deelnemen. De competitie is daarmee populair bij jonge roeiers die op weg zijn van beginnend naar het niveau van de nationale wedstrijden.

Dat is een erg grote groep die daarmee de mogelijkheid krijgt om, nadat de basisvaardigheden bij de vereniging zelf zijn opgedaan, ook eens bij andere verenigingen, met andere junioren, in andere boten en op ander water te roeien en daarbij die vaardigheden te meten.

 

In de uitvoering ruimt de Juniorencompetitie nogal wat drempels uit de weg, omdat bijvoorbeeld de vereniging die een competitiedag organiseert zijn boten beschikbaar stelt aan de roeiers, hoeven die dus niet met hun eigen boten op stap. Dat is vooral interessant voor (veelal) kleinere verenigingen die zelf geen botenwagen hebben.

Roeiverenigingen die maar weinig juniorleden hebben kunnen vaak hun roeiers niet in een complete ploeg voor een vieren-veld inschrijven. De juniorencompetitie maakt het mogelijk dat roeiers van verschillende verenigingen tot een ploeg geformeerd worden en zo alsnog kunnen deelnemen.

Ook verenigingen die moeite hebben met het vinden van (voldoende) coaches/begeleiders voor hun junioren kunnen hun roeiers onderbrengen bij de begeleiding van andere verenigingen (fostering) of deze roeiers kunnen zelfs, als ze daarvoor oud genoeg zijn, zelfstandig naar de wedstrijd komen en daar aansluiten bij de voor hen geformeerde ploeg.

In Nederland zijn 4 regio’s gedefinieerd en elke roeivereniging is dus aangesloten bij één van die vier regio’s. Bij toerbeurt organiseren deelnemende verenigingen een wedstrijd. Deelnemende verenigingen die geen thuiswedstrijd organiseren helpen zo mogelijk bij de organisatie van een naburige wedstrijd.

 

De roeiers kunnen in diverse nummers uitkomen. Er is een scheiding tussen beginners en de meer ervaren roeiers. De coach bepaalt of een roeier of een ploeg beginner of ervaren is. Een richtlijn hierbij is een scheiding bij minder of meer dan 2 jaar roeiervaring.

Er kan ingeschreven worden in de leeftijdscategorieën 10-12, 12-14, 15-16 en 17-18. Of alle leeftijdscategorieën en alle boottypen ook daadwerkelijk worden uitgeschreven wordt bepaald door de wedstrijdgevende vereniging. Hierbij spelen de beschikbare vloot, het beschikbare water en het weer een belangrijke rol.

 

Er wordt geen inschrijfgeld gevraagd voor deelnemende ploegen voor deelname aan de competitie. Een wedstrijdcontract (W-licentie van de KNRB) is voor deelnemers niet vereist.