Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

Beste Sallanders,

Op de laatste coach-vergadering is uitgebreid gesproken over de introductie en coaching van nieuwe leden. Al eerder was dit een onderwerp van gesprek op enkele ALV’s. Op die ALV’s werd geconstateerd dat een aantal nieuwe leden, ook vrij snel na hun entree weer opzegden. Er zijn door onze voorzitter Anneke Beukers vergeefse pogingen gedaan om individuele leden bereid te vinden om de opvang van nieuwe leden op zich te nemen. Daarom is er nu gekozen voor een ander model.

Het principe van dit model is dat zij die gecoacht worden ook een rol dienen te spelen in het coachen. De verantwoordelijkheid voor die coaching komt te liggen bij de veteranenploegen die de afgelopen periode zijn gecoacht. Dit zal plaats vinden in een roulerend schema van verantwoordelijkheid. Daarbij kan men drie ploegen indelen:

1: De “oude” heren veteranen, die de afgelopen winter door Anne Marie zijn gecoacht.
2: De “jonge” heren veteranen van Karin
3: De dames-veteranen van Arie en Wim

Dit jaar zal groep 2, de “jonge” veteranen de opvang verzorgen. De eerst verantwoordelijke en aanspreekpunt is de captain van die ploeg Jan Hilvering, die dit in nauwe samenwerking met Arie zal doen. Formeel houdt dit het volgende in.

Aspirant-leden melden zich via de website bij Koos Wolterink. Koos zal dan zorgen dat deze aanmelding bij Jan terecht komt. Jan zal dan organiseren dat de nieuwe leden verwelkomd zullen worden door één of meerdere leden van de “jonge veteranen”.

De ploeg is verantwoordelijk voor die opvang, niet Jan en Arie alleen. De opvang houdt het hele traject in; van de introductie tot het moment dat deze nieuwe leden een plek binnen Salland hebben gevonden in vorm van een ploeg waarmee regelmatig geroeid wordt. Het betreft dus niet een periode maar meer een inspanningsverplichting tot het moment dat dit nieuwe lid gesetteld is.

De ploeg is verantwoordelijk voor de opvang maar dit hoeft niet altijd te betekenen dat de coaching ook door de leden van de ploeg gedaan wordt. Anne, Wieger en anderen coachen nu al nieuwe leden die dit jaar instroomden en dat zullen ze ook blijven doen. Het kan ook zijn dat anderen die niet tot de jonge veteranen behoren benaderd zullen worden of zich spontaan aanmelden. Het is natuurlijk ook zo dat van de jonge veteranen Niels, Arjen , Arie, Wim en Henk Kremer al functioneren als coaches. Maar daarnaast zullen dus nu ook Henk Leemhuis, Wolfram, Marthijs, Kees en Jan ook een rol gaan spelen in die opvang van adspirant-leden. Er is ook voor een opvang door ploegen gekozen omdat veel mensen wel bereid zijn om regelmatig een coachbijdrage te leveren, maar niet in de gelegenheid zijn om dit helemaal alleen te doen.

Dit is de opzet voor 2013. Er zal gekeken moeten worden hoe dit gaat functioneren, waarbij de wijze waarop de ploegleden dit gaan invullen, van meer belang zal zijn dan het model.

In 2014 zal één van de andere ploegen de opvang op zich nemen. Wie het eerst komt wie het eerst maalt!!

Arie Rodenburg
Jan Hilvering