Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

Op een aantal bomen rond onze loods zijn processierupsen actief.
Deze rupsen hebben honderdduizenden tot een miljoen zogenaamde brandharen. Dit zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk.
In de meeste gevallen

verdwijnen de klachten vanzelf maar de hier genoemde effecten zijn niet aangenaam. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen.

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met iedereen die zich in de buurt van de door de rupsen beklommen bomen bevindt. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken.

Voor diegenen die hiervoor gevoelig zijn is het dus verstandig om (vooral bij wind) ver uit de buurt van deze bomen te blijven. Omdat er ook op de bomen naast ons ‘terras’ processierupsen zijn gezien is vooral het terras een gevaarlijke plek voor mensen die hier gevoelig voor zijn.

Ook dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups.