Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

Velen zullen zich de Vechtrace 2014 als een bijzonder feestelijke gebeurtenis herinneren. Het was het mooiste weer dat je maar uit kon kiezen, en dan komt dat mooie traject over de meanderende Vecht nog een keer

extra tot zijn recht. De rivier was helder en schoon zonder drijvend riet, dat hadden we nu goed onder controle. Er was weinig stroom en wind. Sjoerd Brouwer doet al meerdere jaren mee als HVD1x, en is daarmee een soort meetpunt hiervoor. Vorig jaar legde hij de afstand af met gemiddeld 15,3 km/uur, nu in precies dezelfde snelheid: vergelijkbare stroom- en windsnelheid dus.

Maar ook met weinig stroom en wind blijft stuurmanskunst een meetellende vaardigheid voor deze race. Het lukte 94 boten om de bochten, al dan niet aaiend langs de rietoever, door te komen en de eindstreep na 5 kilometer te halen. Het duo Frans van der Steen en Jan-Bas van Noord van Aengwirden bewezen dat die afstand in 18,33 minuten afgelegd kon worden, met een gemiddelde snelheid van 16,17 km/uur. Dat deed niemand hun na. Maar binnen de al dan niet samengevoegde categorieën is flink gestreden. Mooi is dat ook de Bradford Grammar School door de winst van Tom Robinson in de J16 1x met een medaille huiswaarts ging. En de coach daarvan bovendien met een taart: het mag bijzonder heten dat de school de Vechtrace en de dagen daaromheen al 14 jaar als een belangrijk uitje ziet, en dit jaar ook met een flinke jeugdploeg aanwezig was. Wij rekenen weer op hen, volgend jaar, op zaterdag 3 oktober 2015.

Foto's
Film blok 1
Film blok 2

De Hunze: Bochtenspektakel op de Vecht(e) in de skiff
De Toren: 'Schitterende roei-Vechtrace Gramsbergen'
Stentor: 'Roeien op Vecht tussen Laar en Gramsbergen'
Stentor: 'Roeiers onderweg op de Vecht'
Stentor: 'Engelse roeiers thuis op de Vecht'