Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

Iets over half 10 ging de deur open van roeivereniging de Where en worden we ontvangen door Cees en een lekkere bak koffie. We werden geïnformeerd over de tocht waar een overhaal inzit. Wat zoveel betekent boten uit het water en overbrengen naar ander water. Dat wordt een dingetje begrepen we. Omkleden en ons vaarklaar maken ging lekker snel en zo konden we vertrekken richting Edam. Daar was de "onverwachte "eerste stop. Wat bleek aan onze prachtige route wonen ome Jan en tante Mien, tante en oom van Joke V. Natuurlijk gingen we kijken of ze thuis waren. Een gastvrije ontvangst volgde bij de neef van Joke die er zo goed als naast woonde. Stoelen werden bijgezet, koffie, koekjes een en al gezelligheid. Ondanks de zeer hoge leeftijd (beide in de 90) van oom en tante genoten ze van dit onverwachte bezoek. Na het afscheid

voeren we verder richting de sluis waar we in eerste instantie te horen kregen dat we een uur moesten wachten, de sluiswachter had nl. pauze. Gelukkig bedacht ze zich en mochten we alsnog door. De tocht ging verder dwars door het snoeperige Monnickendam. Het was hier en daar wel "monnikenwerk " om erdoor te komen vooral voor de stuur. Maar het was nog maar een klein voorproefje op het vele peddelwerk dat ons nog te wachten stond. Inmiddels was het tijd voor de picknick, lekker. Daarna ging onze tocht verder via Broek in Waterland ook al even prachtig. Er was veel te zien aan natuur en aan cultuur ook geen gebrek. Een tocht vol afwisseling. Langs Zuiderwoude 'wat een plaatje'. Holland op zijn mooist.
En dan begint het echte peddelwerk in een super lang en smal watertje, eigenlijk alleen geschikt voor de kano. Maar met een goede stuur en veel peddelen lukt het ons door de op het laatst anderhalve meter brede sloot te manoeuvreren. Het was wel een heel mooie uitdaging. Verder roeien is dan niet meer mogelijk. De boten moeten eruit. De sloot uit, de weg over om onze tocht te vervolgen. In een boerderij dichtbij worden onze waterflessen bijgevuld door een aardige jongeman. Fijn voor het laatste deel van de tocht. Het is nl. dorstig weer. Na zes komen we aan bij de Where. En dan zit deze prachtige tocht met de nodige uitdagingen erop. Nagenieten doen we bij een Van der Valk in Purmerend. Ja en dan wordt het echt tijd om huiswaarts te gaan. Met veel dank aan de toercommissie.
Foto's