Salland Logo            Kom roeien - the movie     Roeiclinic                                     

Ook dit jaar heeft onze RV weer een 3-daagse zomercursus gegeven aan 9 cursisten, waaronder 3 Salland leden.

De weergoden waren ons de eerste 2 dagen welgezind maar de 3e dag zorgden zij voor veel nattigheid. Het was echter geen reden om toch het water op te gaan om het ‘felbegeerde Roei certificaat’ te kunnen verkrijgen.

Meer foto's

Een leergierige ploeg cursisten onder de energieke leiding van onze coaches en keukenploeg, hebben ook dit jaar de cursus weer tot een goed einde gebracht.

Na afloop ontvingen wij de volgende uitgesproken feedback met bijval van de overigen:

Cursist 1 : “Ik vond het erg leuk en wat een lieve mensen! Dat heb ik mijn vriendin teruggeschreven, toen ze er naar vroeg’.’

Cursist 2: ‘’Jullie enthousiasme was steeds zo fijn , net zoals ik hier ook vorig jaar ben binnengekomen. Daarmee heb ik weer hele mooie 3 dagen gehad’’ Ik had jullie graag een bloemetje gegeven, maar zoveel coaches…. werd helaas wat te begrotelijk."

Cursist 3: ‘’Ik heb genoten van het de 3 dagen, van het roeien; ik vond het ontzettend leuk om het te leren, maar ook genoot ik van jullie gastvrijheid en van het fantastische eten dat zo goed verzorgd is door de keukenploeg. Echt super!"

Er is intussen ook een draaiboek gemaakt zodat de Zomercursus de komende jaren gemakkelijk weer opnieuw kan worden georganiseerd.

Van Odette kwam nog het volgende verslag:

Zomercursus roeien – roeivereniging Salland

Van maandag 28 t/m woensdag 30 augustus heeft de, door de roeivereniging Salland georganiseerde, zomercursus roeien plaatsgevonden.

Op maandagochtend om 10 uur stonden 9 cursisten in een zonnig Gramsbergen klaar om de beginselen van het roeien onder de knie te krijgen. Voor sommigen was het volledig nieuw, een aantal anderen hadden al eerder enige roeiervaring opgedaan. Voor mij was het in ieder geval nieuw.

Na een voorstelrondje en een ronde door het botenhuis gingen we meteen aan de slag op de roei ergometer om in ieder geval alvast de juiste houding en volgorde aan te leren: benen, rug, armen en in dezelfde volgorde weer terug. Dat klinkt heel makkelijk, maar eenmaal in de boot bleek dit toch wat lastiger te zijn.

In de boot bekende in mijn geval een 4-persoonsboot met stuurvrouw. Ook gingen er een aantal skiffs en een 2-persoonsboot te water.

En dan zit je opeens in een roeiboot (slag of boeg) en moet je de haven uitroeien: bakboord strijken (dat betekent met je rechterkant de verkeerde kant uit roeien), stuurboord halen (met je linkerkant roeien), laat maar lopen (even niets doen nadat je je blad plat op het water hebt gelegd) en weer bakboord strijken. Uiteindelijk ging dit goed en konden we onze eerste echte roeibewegingen maken. Het is de bedoeling dat alle roeiers in het zelfde tempo en gelijktijdig roeien. Dus iedereen volgt de laatste roeier (deze heet de slag) in de boot. Dat is best lastig zo’n eerste dag. We hebben dan ook hartelijk om ons gestuntel gelachen.

Tussen de middag was er een lekkere en uitgebreide lunch voor ons klaargezet. En na de lunch nog even het water op. Aan het eind van de dag moesten uiteraard de boten afgedroogd en naar binnen.

Op dinsdag scheen de zon alweer en konden we niet wachten om het water weer op te gaan. Eerst de boten naar buiten en in het water en gaan!. Deze dag in een 3-persoonsboot, waarin we afwisselend verschillende posities (slag en boeg) hebben ingenomen. Het ging al beter dan de eerste dag. Ook nu tussen de middag weer een lekkere lunch om weer op krachten te komen.

Woensdag was de laatste dag. In de ochtend gingen we in de ons inmiddels vertrouwde 3-persoonsboot. Er stond beduidend meer wind dan de dagen hiervoor, maar eigenlijk hadden we hier geen last van. Onze stuurvrouw Annemarie vond dat wij wel klaar waren om onder de brug door te gaan. Dat betekent plat op je rug gaan liggen op het juiste moment totdat je de brug onderdoor bent. Ik had het geluk dat er een skippybal achter mij lag. Ik lag best lekker eigenlijk. Gelukkig niemand die te vroeg weer omhoog kwam! ’s Middags regende het helaas, maar omdat we toch nog erg graag wilden roeien zijn we, ondanks de regen, het water opgegaan. In de 4-persoonsboot van de eerste dag deze keer. Het ging echt al zoveel beter deze 3e dag. Verbazingwekkend hoe snel je iets kunt leren. Ik geloof dat Annemarie oprecht trots op ons was!

Ik heb enorm genoten van deze 3 dagen roeien. Het is behalve heerlijk om actief bezig te zijn, ook heel gezellig om met meerdere dames de roeitechniek onder de knie te krijgen. Niets was de coaches van roeivereniging Salland teveel om het ons te leren. En wat hebben we dan zoal geleerd:

  • De boot naar binnen en buiten dragen en het verzorgen van de boot en riemen.
  • In- en uitstaptechniek (in principe allemaal tegelijk).
  • De beginselen van de scull roeitechniek en het daadwerkelijk roeien in een boot.
  • Roeicommando’s en -termen, zoals halen, strijken, laat lopen, oprijden, inpik, uitpik, recover, bakboord en stuurboord.